Pohjaksi, mulla itselläni on tälläkin hetkellä kotimainen kodinvaihtaja eikä edes ensimmäinen. Itse olen koirani saanut kärsivällisyydellä ja suusta-suuhun etsinnällä. Kodinvaihtajia löytyy ja se sopivakin saattaa osua kohdalle koska tahansa.

Ärsyttää. Kaveri on jo puolisen vuotta laittanut linkkejä Espanjan kodinvaihtajasivustoon, josta löytyy vaikka minkä näköistä koiraa.

Ärsyttää, koska näitä kodinvaihtajia olisi kotimaassakin. Kotimaassa niitä on vielä kohtuupaljon. Osa löytöeläinkodeista ei edes pidä eläimiä pidempään, kuin lakimääräisen alarajan, koska eivät voi taata eläimelle koskaan kotia löytyvän. Miksi sitä kotia ei löydy, kun kerran Virosta, Venäjältä ja jopa Espanjasta asti pitää raahata niitä kirppukasoja?

Juuri siksi. Ne ihmiset, jotka ennen olivat valmiita ottamaan melkein koiran kuin koiran, jos se oli hylätty, haluavat nyt "auttaa" näitä ulkomaisia koiria. Miksi heittomerkit? No, otetaanpa koira, jonka vaihtoehdot on repiminen juuriltaan vieraaseen maahan, jossa se stressaa, kärsii eroahdistuksesta ja kuseskelee sitten lattialle tai kuoppa. Saatan kuulostaa julmalta, mutta minä laittaisin kuoppaan.

Eri asia on jalostuksellisesti arvokkaiden koirien tuominen Suomeen. Suurin osa näistä rescue-rakeista on kyllä todella kaukana jalostusmateriaalista, ne kun on yleensä leikattu tai kastroitu. Ne eivät siis kykene lisääntymään, vaikka omistaja kuinka haluaisi. Toki ne voivat olla todella kivoja kotikoiria, mutta suurin osa on lähtöisin tarhaoloista, joten mitään takeita käytöstavoista ei ole. Ei kyllä välttämättä ole näillä suomalaisillakaan löytökoirilla ja kodinvaihtajille, mutta jo yhteinen kieli helpottaa. Yhteistä kieltä sen ulkomailta raahatun koiran kanssa ei ole.

Saatan ollakin julma. Mielestäni nimittäin sairaat eläimet pitäisi suosiolla laittaa monttuun. Jos itse olisin erittäin vakavasti sairas, toivoisin sitä itsellenikin. Se vaan ei ihmisen kohdalla ole mahdollista. Miksi pitää pitää koiraa, jolla on vakava sairaus? Miksi hankkia koira, josta tietää, että se on sairas eikä pärjää päivääkään ilman lääkitystä? Näitäkin tuolla rescue-sivustoilla tulee vastaan. Ja mistä tiedät, ettei se tuomasi koira ole juuri niitä pentutehtaassa kasvatettuja, jo syntymästään asti kärsineitä parvopentuja?

Tee itsellesi palvelus ja ota itsellesi kotimainen kodinvaihtaja. Niissäkin on haastetta, jos sitä kaipaat. Niistäkin löytyy aivan mahtavia persoonia. Nekin tarvitsevat apuasi.