Olen tässä parina viime kuukautena ihmetellyt ajoittaisia rintakipuja ja käheää ääntäni. Enpä ihmettele enää.

Pari vuotta sitten mulla todettiin refluksitauti eli mahahapot nousee ruokatorveen ja aiheuttaa tulehduksen. Normaaleja merkkejä ovat happamat röyhtäykset ja närästys. Sain silloin Nexium-kuurin ja sain sillä taudin hallintaan. Aina eiliseen asti...

Eilen alkoi kebabin syömisen jälkeen närästää. Ensin ihan vähän, sitten vähän kovemmin ja lopulta makasin sängyssä kylmässä hiessä, kuumavesipullo mahan päällä ja vaikersin tuskasta. Niin pirusti se sattui. Oli aika suoraan verrannollinen synnytyssupistusten aikana olleisiin kipuihin. Nyt vaan ei saanut sen kummempaa lääkitystä. Ajattelin lähteä hakemaan apteekista Nexiumia, mutta eikös vaan resepti ollut mennyt vanhaksi.

Ukko kävi apteekissa ja toi sieltä Somac Control 20 mg -lääkettä ja pikku hiljaa kipu hiipui pois. Loppuillasta kuitenkin jouduin oksentamaan, tiedä sitten mistä se johtui. Nukuin yön sohvalla, jotta sain pääpuolta ylemmäs.

Aamulla ensin pikkusen kipuili. Vähän närästi, joten otin Somacin. Tunnin päästä sama helvetti oli taas päällä. Onneksi en ole ainut, joka meidän perheessä syö Nexiumia, joten nappasin Ukon purkista helpotusta. Puoli tuntia ja kipu oli poissa! Aah... Hävisi myös ne oudot rintakivut. Lueskelin sitten netistä, että nuo rintakivut ja äänen käheys on myös merkkejä refluksista. Nytpä tiedän senkin.

Nyt odottelen puhelimessa aikaa lääkärille. En tiedä pääsenkö päivystävälle vai joudunko odottamaan pari viikkoa omalääkäriaikaa. Toivottavasti saan edes reseptin uusittua tänään.

Tiedän tasan tarkkaan mitä mun pitäis tehdä, että voisin elää ilman noita lääkkeitä. Ruokavaliolla näin lievä versio voi pysyä hallinnassa. Stressiä pitäis välttää. Laihdutus olis myös hyväksi. Olis ja olis. Paljonhan sitä olis. Haluanko todella elää ilman sitrushedelmiä, hapanmaitotuotteita, mausteita ja tomaattia? Tuskin.

Päivitystietoja klo 13.10. Pääsin vihdoin läpi ajanvaraukseen, jossa sairaanhoitaja jätti pyynnön reseptin uusimisesta. Sanoi, ettei tiedä saako reseptin suoraan, vai haluaako lääkärisetä nähdä naamani. Pyysi soittelemaan huomenna, jos mitään ei ole sieltä päin kuulunut. Toivon toisaalta, että saisin reseptin näin, mutta toisaalta olis kiva käydä lääkärillä ja puhua muistakin vaivoista. Katsotaan ja odotellaan huomiseen. Onneksi tuolla ukon purkissa on vielä pari Nexiumia jäljellä, joten niillä selviän huomiseen saakka. Harmittaa vaan, kun nuo lääkkeet on oikeesti tosi kalliita, mutta tehoakin löytyy.

Päivitystä klo 21.30. Kipuilu alkoi uudestaan. Nukuin sohvalla päiväunet ja sen jälkeen alkoi taas närästää. Toista Nexiumia en viitsisi ottaa. En taida nukkua tänä yönä.