Lueskelin tuossa sitten taas blogeja ja jossain blogissa tuli vastaan hyvin pysäyttävä kommentti siitä, kuinka turhaa on maksaa ihosairaille hoitolomia eteläisiin maihin.

Noh, mullahan tästä omasta ihosairaudestani on jo jonkun verran kokemusta. Psoriasikseni kukkii parasta aikaa kuin paraskin ruusu ja kutina on sietämätön. Lääkerasvat eivät tällä ilmalla juurikaan vaikuta kukintaan, koska se luonnollisin hoitokeino puuttuu: aurinko!

Miksi ihmeessä Kelan pitäisi maksaa suuria summia korvauksia eri hoidoista, jos selviää helpommallakin eli lähettämällä psoriaatikko pariksi viikoksi etelään? Lääkerasvatuubini maksaa n. 100 euroa, josta saan normaalin Kela-korvauksen. Itselläni menee tähän pienimuotoiseen psoriin n. 5 tuubia vuodessa. Jos psori olisi laajemalle levinnyt, kuluja olisi huomattavasti enemmän. Tuon kalliin rasvan lisäksi hoitooni käytän liuosta, joka maksaa n. 40 euroa pullolta ja sitä menee yhtä paljon kuin rasvaakin. Niiden lisäksi (kortisonivoiteita kun ei voi jatkuvasti käyttää) hoidossa käytetään rasvaa, joka sisältää D-vitamiinijohdannaista eikä sekään mitään ilmaista ole. Lisäksi syön D-vitamiinia. Kun nämä kaikki lasketaan yhteen, puhutaan kymmenien eurojen Kela-korvauksista. Jos psorini olisi pahempi ja joutuisin käyttämään rasvaa koko keholle vain käsivarsien sijaan, voisi rasvamäärän kolminkertaistaa ja laskea siihen mukaan myös sairaalassa annettavat valohoidot. Auringon säteily on luonnollinen hoitomuoto psoriasikseen ja yleensä jo tuollainen parin viikon auringossa löhöily vaikuttaa paljonkin psorin laajuuteen ja vakavuuteen. Jos sillä voidaan vaikka puolittaa lääkekulut ja jättää valohoitokäynnit siltä talvelta kokonaan pois, kumpikohan on kannattavampaa?

Tämän kyseisen kirjoittajan mukaan atooppinen iho on syy lähettää etelään. Noh, eipä ole. Jos kyseessä on lievä atoopikko, joka ei tarvitse vaivaansa lääkehoitoa ja valohoitoa, ei ole mitään syytä tukea hänen matkaansa. Nuo matkat saa vasta, kun voi todistaa vakavan ihosairauden. Viimeisimmän psoriaatikoiden lehden mukaan pitää hakemuksessa olla liitteenä kuvia sairauden laajuudesta ja tarkka lääkärin lausunto. Vasta sitten voi edes hakea matkaa eikä matkatukea välttämättä myönnetä sittenkään.

Kirjoittajan mukaan ihosairauksien hoitoon löytyy apteekista toimivia käsikauppalääkkeitä. Juupa juu. Ihan tahallanihan minä haluan niiden käsikaupparasvojen päälle maksaa tuosta reseptirasvastani sen 60 euroa/tuubi, joka siitä jää Kela-korvauksen päälle maksettavaa. Ja ihan tahallanihan minä sen haluan tehdä 5 kertaa vuodessa.

Joillekin ihmisille ei tunnu menevän perille, että ihosairauskin on sairaus, jota joudutaan hoitamaan. Joskus hoidot ovat rankkojakin, kuten pahassa psorissa, johon hoitona käytetään kortisonia sisäisesti. Rasvanakaan kortisoni ei ole mikään lempein hoitomuoto, se aiheuttaa ihon ohenemista ja haurastumista. Me psoriaatikot emme voi vältellä aurinkoa, koska ihomme tarvitsee sitä. Meillä on siis suurempi mahdollisuus ihosyöpään. Ai niin, eihän sekään taida olla oikea sairaus.

Joo, ihan vähän vaan meinasi nousta uloke otsaan tuota kirjoitusta lukiessani. Onneksi olen niin maltillinen, etten nosta siitä meteliä. :D

Liityinpä minäkin Facebookin ihmeelliseen maailmaan. Parasta siinä on pelit. Siis minähän olen pelihullu, joka pelaa huvikseen kymmeniä eri nettipelejä ja niitä naamakirjassa riittää. Olen jo täysin addiktoitunut akvaariopeliin, puutarhuripeliin ja merirosvopeliin. Useampaa en enää uskalla kokeilla, koska jo näiden pelaamiseen menee se pari tuntia päivässä. Lähdenpä tästä katsomaan miten kalani pärjäävät...