Oikeammin otsikko voisi kuulua lapsuuden rakkaus, koska nykylapsilla tuo "rakkaus" tuntuu alkavan aina vaan aiemmin.

Muistan omasta yläasteajastani ne suuret ihastukset, joita palvottiin kaukaa ja kikatettiin tyttöporukassa. Se oli suuri tunne, kuin hyökyaalto, joka vei mukanaan aina seuraavaan aaltoon saakka.

Veljeni on nyt 14 ja hän on jo selvästi kiinnostunut tytöistä. Pienessä maalaiskylässä asuvana hän on kuitenkin hiukan vanhanaikainen näihin kaupunkiteineihin verrattuna. Kaupunkiteinejä olen seurannut nyt jo kymmenisen vuotta täällä rannikkokaupungissa enkä voi kuin kiittää onneani siitä, että asuin minäkin teininä siellä pienessä kylässä.

Nämä nykyteinit tuntuvat aloittavan ryyppäämisen, rellestyksen ja seksin jo kymmenen korvilla. Poikkeuksiakin tietenkin on, mutta niitä ei kaupungilla näy. Perjantai-iltana tori ja puistot täyttyvät näistä 10-15 -vuotiaista, jotka kännissä vetävät tupakkaa. Suuremmat juhlatilaisuudet ovat takuuvarmoja aikoja nähdä näitä teiniksejä.

Muistanpa muutama vuosi sitten, kun seisoin bussipysäkillä. Polttelin tupakkaa siinä aikani kuluksi, kun minua päätä lyhempi tyttö tuli viereeni. Kerrottakoon, etten itsekään ole mikään pitkä, vaan jään alle 160 sentin. Tyttö vilkaisi minua ja sanoi sitten: "Heitä rööki. " Totesin siihen, etten ole mikään hyväntekeväisyyslaitos enkä heittele kenellekään röökiä. Tyttö murahti, lähti kävelemään ja mutisi: "Voi vittu mikä lehmä." Lehmäpä lehmä.

Jos tuo olisi ollut edes ainutkertainen kokemus, niin voisi mennä jakeluun, mutta tuo on nykyään arkipäivää. Noita röökipummeja näkyy viikonloppuisin jopa baarien edustoilla. Viimeksikin, kun kävin kapakassa, tuli tuollainen pieni, silmissäni lapsi, pummaamaan tupakkaa.

Missä näiden teinien vanhemmat ovat? Tietävätkö he, missä heidän lapsensa on? Kiinnostaako heitä?

Muistanhan mä itsekin, kuinka tuon ikäisenä piti diskoissa rampata. Meidän diskoissa vaan oli nollaraja viinan suhteen ja meidät puhallutettiin ennen sisään laskemista. Diskoissa tytöt seisoskelivat toisella seinustalla ja pojat toisella. Hitaiden tullen uskallettiin hiukan tanssia ja koskea. Uskaliaimmat suutelivatkin. Pihalla saatettiin diskon jälkeen se viinipullo juoda puoliksi. Vasta rippikoulun jälkeen alettiin puhua seksistä. Silti melko kevyttä kamaa tuo oli nykypäivän nuoriin verrattuna.

Nykyään tuntuu jo kulttuuri vaativan kännin. Et voi olla cool, jos et vedä perseitä joka viikonloppu ja polta tupakkaa nurkan takana. Kymmenen ikäisenä suudellaan ja 12-vuotiaana naidaan. Yletön mielenkiinto viinaan, tupakkaan ja seksiin lisää gloriaa.

En minäkään vielä mikään kalkkis ole, mutta mua silti järkyttävät nuo teinit. Mietin, minkälaisia aikuisia heistä tulee ja minkälaisen mallin he näyttävät omille lapsilleen.

Tilastot kertovat, että nuorten tupakanpoltto ja juopottelu ovat vähentyneet. Ei se ainakaan tässä kaupungissa näy. Samalla lailla nuo lapsoset edelleen vetävät pusikoissa venäläistä kuin aiemminkin.

Olen pyhästi itselleni luvannut, että kun nuo omat mukelot ovat siinä iässä, musta tulee hirveä natsimutsi, joka kyttää lapsiensa kotiintuloa kuin naapurin mummo nuorisoa. Rajat ne olla pitää. Toisaalta haluan, että nuo omat muksut voivat kertoa mulle mitä tahansa enkä vedä herneitä nenään. Kuitenkin enemmän haluan olla äiti, joka vahtii kuin kaveri, jolle puhua. Johtuu ehkä mun omasta kodista, josta löytyi kyllä kaveri, mutta rajoja mulla ei juurikaan enää pikkuveljen syntymän jälkeen ollut. Rajoja olisin kuitenkin kaivannut ja osan sekoiluistani kaadoin silloin rajojen puutteen niskoille.

Mitä sitten tällä sekavalla vuodatuksella haluan sanoa? No en minä tiedä. Kaipa jotain mielipiteistäni. Jos joku tästä nyt vetää palkokasvit nenuunsa, niin olisiko aika katsoa peiliin?