Tein tällä viikolla päätöksen, että alan kirjoittaa tänne enemmän noista lukemistani kirjoista. Niitähän riittää, tälläkin viikolla olen lukenut jo viisi kirjaa, joista yksi on sarjakuva. Kaikkia niitä en laita tänne, vaan ainoastaan ne, joista on jäänyt jotain sanottavaa.

Toissäpäivänä luin Pirkko Sallinen-Gimpin Karjalaisen Keittokirjan. Alussa oli hauskaa tietoa siitä, millaista on karjalainen ruokaperinne ja miten se eroaa länsi-suomalaisesta ruokaperinteestä. Enpä ollut tiennytkään, että sienten käyttö on ollut alunperin karjalainen perinne eikä sieniä ole käytetty länsi-Suomessa suuremmin ennen toista maailmansotaa. Vasta karjalaiset evakot toivat monia perinteitään länsi-Suomeen. Reseptit ovat sellaisia, joita muistan mummoni ja isotätini tehneen jo lapsuudessani. Varsinkin lihapotti (karjalanpaisti), lanttu- ja kalakukko, sienisalaatti, sienihepsa (sienimuhennos) ja rotinarinkeli olivat todella tuttuja. Mahtui joukkoon outojakin reseptejä, kuten tappajaiskeitto (tehtiin sisälmyksistä teurastamisen aikaan), kuivakalakeitto (keitto kuivatuista kaloista) ja vihulaiskeitto (keitto huopaohdakkeista). Tuo menee hankintalistalle, jos sattuu joskus kohdalle.

Eilen luin The Mammoth Book of Zombie Comicsin (edited by David Kendall). Se on (kuten kaikki nuo Mammoth Bookit) kirja, johon on koostettu lyhyitä tarinoita monilta eri kertojilta. Tuossa oli 18 tarinaa ja parasta niissä oli eri näkökulmat. Osassa oli minä-kertojana ihminen, osassa ulkopuolinen kertoja ja osassa minä-kertojana zombi. Osa tapahtui isossa zombien hyökkäyksessä, osa sen jälkeen. Suosittelen zombien ystäville.

Nyt luennassa Mats-Eric Nilssonin Petos Lautasella, joka kertoo ruokien lisäaineista. Myös The Mammoth Book of Vampire Stories on kesken. Niistä lisää, kun olen saanut ne luettua.